History Of Affirmative Action Essays Story English Essay Format Michigan Diversity Essay Elizabeth Gage Author Biography Essay

Column Elly Hilgers – maart 2020

Beste lezer,

Communicatie, bruine bonen en energie: een goede basis voor het ondernemerschap?

Soms schrijf ik de ZIJ & ZIGZAG nieuwsbrief op één ochtend of middag. Vaak wel al in mijn hoofd wetende wat ik graag met jullie wil delen en dan gaat het schrijven bijna vanzelf. Deze keer verliep het schrijfproces van de nieuwsbrief toch wel anders. Ik begon al te schrijven op dinsdag 3 maart, maar eindigde pas op 18 maart. En wat is er veel gebeurd in die periode. Alles staat op zijn kop. Op het nippertje kon ik na een paar dagen in Oostenrijk het land nog op 13 maart verlaten om weer veilig thuis te komen. En om dan, na alle berichtgevingen en spanningen over het coronavirus, weer achter de laptop te gaan zitten om deze nieuwsbrief af te maken, vond ik best lastig. Ik ben toch wel een beetje uit mijn doen. Het kantoor ZIJ & ZIGZAG ziet er verlaten uit. Onze huurders en andere flexwerkers zullen er deze week niet veel zijn. Iedereen werkt voornamelijk vanuit huis. Afspraken, vergaderingen en workshops gaan voorlopig niet door. Ik pak de draad toch maar weer op na een weekend alleen maar coronavirus berichten gehoord, gezien en gelezen te hebben. Dat het thuiswerken ook weer zijn mooie momenten heeft, bewijst toch wel de foto van mijn lieve schoonzoon en kleindochter Raisa. Voor haar heeft deze onzekere tijd alleen maar voordelen. Lekker de hele dag bij haar papa en mama.

Enfin op 3 maart jl. was ik dus nog gewoon aan het werk op het kantoor van ZIJ & ZIGZAG. Die dag kan ik toch wel weer betitelen als leerzaam, inspirerend en energiek. Om 9.00 uur ’s-ochtends vond een workshop Communicatiestijlen plaats. Evelyn Schoe heeft, na jaren als ambassadeur voor het landelijk initiatief Jong Ondernemen gewerkt te hebben, besloten meer tijd te gaan steken in haar eigen bedrijf www.inspireandresult.nl Haar kennis en ervaring op het gebied van communicatiestijlen heeft ze verwerkt in praktische workshops. En ja voor haar generale repetitie voor de open training had ze zgn. proefpersonen nodig. Nou die kreeg ze hoor. We waren een en al oor en we konden ons allemaal situaties voorstellen waarom de communicatie bij de een veel beter verloopt dan bij de ander. Een kwestie van bewustwording van je eigen communicatiestijl en minstens ook zo belangrijk te weten wat de ander voor type mens is en communicatiestijl heeft. Best handig om je daarvan bewust te zijn, zeker ook als ondernemer en bij het benaderen van je potentiele klanten.

En toen kreeg ik opeens een dikke zoen op mijn wang van Conny Schoenmakers van Zeeroop. Ze was een paar dagen ervoor ook al even op kantoor geweest om haar plannen voor het brouwen van sojasaus met me te delen. Ik heb nooit geweten dat 75% van de bruine bonen in Nederland uit Zeeland komt. Conny wil met de bonen die bij de sortering voor de productieverwerking belanden in de afvalbakken een nieuw product ontwikkelen: de sojasaus. Conny weet als natuurgeneeskundige en kruidenliefhebber veel van natuurlijke voedingsmiddelen, kruiden en smaken.  Ze weet dus al precies hoe het maakproces van de sojasaus in zijn werk gaat. Alleen hoe pak je zo iets aan, welke partijen moeten erbij betrokken worden, hoe groot is de marktvraag en de behoefte en hoe kan het worden gefinancierd. Nog genoeg vragen om uit te zoeken. Ik heb voor haar een eerste opzetje gemaakt en haar gedachten op papier gezet. Daar was ze blij mee, vandaar die zoen. Het echte researchwerk moet nog wel beginnen. En als alles de goede kant op gaat, dan moeten de afgekeurde bonen nog eens een half jaar gisten en fermenteren. Ik hoop dat ZIGZAG Conny kan helpen om haar idee uit te kunnen voeren en dat we aan de wieg mogen staan van een nieuw Zeeuws bruinenbonen-sojasaus.

Die dag op 3 maart bracht nog meer energie. Op bezoek waren Marianne Gillot van De EetLijn en Chenine Pals, studio-eigenaar en personal trainer van Fit20 in Middelburg. Zij vertelden mij over hun samenwerking en het persoonlijk begeleidingsprogramma van zes maanden. Energiek zijn: daar draait het vooral om als je als ondernemer stappen wil maken. Wie vol energie is, komt krachtig over, is initiatiefrijk, vitaal, sprankelend en het werkt ook nog eens aanstekelijk. Maar daar moet je wel iets voor doen volgens Marianne en Chenine. Een korte samenvatting van ons gesprek lees je iets verder in deze nieuwsbrief. 

En toen stapte Ellen de Nooijer binnen. Ellen is tekstschrijver en eind vorig jaar is ze haar eigen bureau gestart onder de naam www.copywriterellen.nl Ze heeft haar werkplek thuis, maar ze heeft ook behoefte om op een externe locatie te werken, mensen te ontmoeten en mogelijk haar kennis en ervaring aan andere onderneemsters die bij ZIJ & ZIGZAG komen aan te bieden.  Een mooie aanvulling op de onderneemsters die al langer in het kantoor hun werkplek hebben gevonden. Dus ik hoop dat Ellen zich op ons kantoor ook thuis voelt.

Ja en toen hadden we die week nog bezoek van wethouder Els Verhage van de gemeente Vlissingen. Els was een maand geleden ook al op bezoek geweest. Maar toen had ze weinig tijd. Ze zou nu een uur komen om eens te praten met diverse onderneemsters bij ZIJ & ZIGZAG. Het thema was vernieuwend onderwijs en de begeleiding van kinderen en ouders bij leerprocessen. Linda de Kam van De Studiedokter en Nadine van Nieuwenhuijzen van Hartleren, deelden hun ervaring en aanpak met Els Verhage. En het gesprek liep uit en uit. Els Verhage was onder de indruk en bewonderde deze onderneemsters voor hun lef in het ondernemerschap. En ze beloofde vaker te komen, ook omdat de cappuccino zo goed smaakte en omdat het in ons kantoor zo gezellig is. Dank Els voor je bezoek. We hebben het gewaardeerd.

Op 6 maart organiseerden we weer onze maandelijkse vrijdagmiddag netwerkborrel. Geen handen schudden of omhelzingen. Best lastig, want het is altijd fijn om elkaar weer te zien en dit te tonen met een omhelzing. Maar goed het verspreiden van het coronavirus ligt op de loer, dus houden we even afstand. Gezellig was het wel en na het borrelen kon het weekend beginnen.

Voor mijzelf stond nog een weekje Oostenrijk gepland. Nog even genieten van de sneeuw. Het werd een kort weekje, want halverwege de week bleek dat Oostenrijk de toeristen het land uit wilde hebben. We pakten onze spullen weer in en reden dus na 4 dagen maar weer 1.000 km terug.

En nu anno 18 maart 2020 weet ik niet of het zin heeft de agenda met interessante workshops die gepland zijn te vermelden. Ik doe het maar even niet. Maar mocht je nu toch iets meer tijd hebben om de deze nieuwsbrief helemaal door te lezen: ik schrijf nog over een onderneemster die je helpen kan structuur te krijgen in de overflow van je mailbox, lees ook meer over de samenwerking van een voedingsdeskundige en een personal trainer en wil je weten waarom de communicatie met anderen soms zo moeizaam gaat, dan is het aanbod van Evelyn Schoe misschien iets voor je.

Ik hoop dat we over een week of twee de draad van onze plannen en werkzaamheden weer kunnen oppakken. Dat iedereen zo gezond mogelijk weer verder kan en kan genieten van het ondernemerschap, de samenwerkingen en de inspiratie die we met elkaar op het kantoor ZIJ & ZIGZAG dagelijks beleven. Dat er in het kantoor ZIJ & ZIGZAG weer veel reuring komt. 

Veel sterkte allemaal in deze toch wel bizarre tijd.

Met vriendelijke groet,

Portretfoto van Elly Hilgers.

Elly Hilgers, coördinator Stichting ZigZag


© Copyright 2018 Stichting ZigZag - Website gerealiseerd door Uw Jaar In Beeld

Contact opnemen?